A laptop with hands holding a phone, with a cat lying by the side

Stemmen

Waarom thuiswerken de aantrekkingskracht kan verliezen

Leestijd:  3 Minuten

Het aantal werknemers dat vanuit huis werkt neemt toe, maar hun productiviteit kan door lawaaierige familieleden en een gebrek aan apparatuur in het gedrang komen.

 

Miljoenen mensen hebben inmiddels het filmpje gezien waarin professor Robert Kelly live op de BBC over Zuid-Koreaanse politiek vertelde. Tijdens de uitzending werd hij door zijn jonge kinderen (met een perfecte timing) onderbroken. Als u het ook gezien hebt, zult u daar waarschijnlijk met een glimlach aan terugdenken.

Hoewel de video viral ging en de Amerikaanse academicus in de schijnwerpers zette, raakte de situatie uit het filmpje bij thuiswerkers een snaar.

Iedereen die vanuit huis werkt, zal toegeven dat thuiswerken unieke uitdagingen met zich meebrengt. Als het niet een baby of kleuter is die een belangrijk videogesprek onderbreekt, is het wel een frustrerend technologisch probleem of gevoel alleen te zijn.

En toch neemt het aantal thuiswerkers toe. In het Verenigd Koninkrijk werken 4,2 miljoen mensen vanuit huis (een stijging van ruim 800.000 werknemers in de laatste tien jaar), oftewel 13,7% van het personeelsbestand, aldus het Office of National Statistics.

Het werklandschap is ongetwijfeld aan het veranderen. Een nieuwe generatie getalenteerde, technisch onderlegde werknemers, ook wel ‘generation flex’ genoemd, wil aan de slag op tijden en locaties die bij hen passen.

Volgens een recent onderzoek van IWG, de International Workspace Group en een toonaangevend wereldwijd aanbieder van flexibele werkplekken, werkt wereldwijd ruim 50% van de werknemers de helft van de week buiten het hoofdkantoor in business lounges, externe kantoren of thuis.

Daaruit vloeien allerlei voordelen voort, waarvan een gezonde werk-privébalans het belangrijkste is. Neem bijvoorbeeld het woon-werkverkeer. Hoewel een derde van de ondervraagden zegt het beste te maken van hun woon-werkverkeer door onderweg wat te werken (48%), omschrijft twee van de vijf werknemers hun woon-werkverkeer als ‘het slechtste’ deel van hun dag.

Volgens Adam Cox, oprichter van Work from Home Week, “kan het beperken van woon-werkverkeer het geestelijke welzijn van werknemers verbeteren, vermoeidheid verminderen en de algehele productiviteit verhogen door mensen meer flexibiliteit te geven.”

In een rapport dat FlexJobs vorig jaar publiceerde, werden minder afleiding (75%), minder onderbrekingen door collega’s (74%) en minder kantoorpolitiek (65%) als redenen genoemd om voor thuiswerken te kiezen.

Bovendien neemt de productiviteit van externe medewerkers exponentieel toe dankzij het comfort van een vertrouwde omgeving, een betere controle over onze omgeving en het vermijden van blootstelling aan ziektes en stress.

Thuiswerken kan ons leven makkelijker maken, maar het brengt ook een aantal nieuwe uitdagingen met zich mee. Iedereen die ooit tijdens een belangrijke telefonische vergadering of op het moment dat er even hard nagedacht werd, is onderbroken door kinderen of een deurbel, weet: verstoringen beperken zich niet tot kantoor.

Degenen die een ‘Robert Kelly-moment’ willen voorkomen, moeten ervoor zorgen dat ze thuis duidelijke grenzen bepalen en een werkomgeving creëren die bevorderlijk is.

Volgens het Canadian Centre for Occupational Health and Safety vereist een dergelijke werkomgeving: “Een ruimte waarin men zich makkelijk kan concentreren, die bij voorkeur van andere woonruimtes is gescheiden, waarin geen televisie aanwezig is, die voldoet aan de mate van veiligheid die voor werkplekken is vereist (…) en waarin u niet onnodig wordt gestoord door familieleden.”

Op basis van het rapport van IWG zien de meeste bedrijven de voordelen in van flexibiliteit in het werk. Tegelijkertijd schieten ze tekort in het voorzien in de basisvereisten voor succesvol thuiswerken, zoals de juiste benodigdheden voor de te verrichten werkzaamheden.

Hoewel 57% van de werknemers aangeeft een volledig ingericht thuiskantoor te hebben, zegt slechts 28% dat hun bedrijf aan de kosten van de inrichting daarvan heeft bijgedragen. En als een werknemer moeite heeft om toegang tot een printer te krijgen of met een trage internetverbinding kampt, verdwijnen de voordelen van thuiswerken al snel als sneeuw voor de zon.

Als we daaraan het onvermogen om ‘uit te schakelen’, de verleiding om uit te stellen, het gebrek aan menselijke interactie, het ontbreken van een omgeving waarin wordt samengewerkt en een mogelijke slechte levensstijl (klinkt het plunderen van de koelkast u bekend in de oren?) toevoegen, kunnen concluderen dat thuiswerken niet voor iedereen is weggelegd.

Als men echter doorzet, kunnen zowel werkgevers als werknemers de vruchten plukken van een verbeterd moreel, verhoogde motivatie, hogere productiviteit, meer gemak en een betere werk-privébalans.

 

Lees meer over de Global Workspace Survey van IWG en de uitkomsten