Leestijd: 3 Minuten
Hoe kunnen risicomanagers erop vertrouwen dat bedrijfsgegevens veilig blijven, nu flexibel werken de nieuwe standaard is?
Het tijdperk van de digitale transformatie is in volle gang. Nieuwe technologieën, zoals kunstmatige intelligentie en blockchain, spelen een steeds grotere rol in de branche en data is voor bedrijven de levensader geworden. Toch ontbreekt het veel werknemers aan kennis over het beschermen van gegevens.
Volgens het IT-adviesbureau ESG Cybersecurity kampt ruim de helft van de organisaties met een ‘problematisch tekort’ aan vaardigheden op het gebied van cyberveiligheid. Onderzoek van ISC², een bedrijf op het gebied van IT-veiligheidstrainingen, wijst uit dat er een wereldwijd personeelstekort van 2,9 miljoen werknemers is binnen de cyberveiligheid.
Het is voor risicomanagers een race tegen de klok om mogelijke bedreigingen voor gevoelige bedrijfsinformatie inzichtelijk te maken. En voor sommigen van is de groeiende wereldwijde ontwikkeling van flexibel werken zo’n bedreiging. Uit onderzoek van het Australische Rackspace, dat is gespecialiseerd in de beveiliging van cloudgegevens, blijkt dat externe toegang tot gegevens door medewerkers en derden door leidinggevenden als de grootste bedreiging voor cyberveiligheid wordt gezien.
Het is al heel wat om goed oog te houden op procedures voor gegevensbescherming als iedereen onder één dak werkt, maar hoe zit het wanneer werknemers op afstand werken? In theorie is het zo dat hoe meer middelen mensen hebben om van buitenaf toegang tot bedrijfsgegevens te krijgen, bijvoorbeeld via een externe server, hoe meer mogelijkheden hackers hebben om schade toe te brengen.
Dit hoeft in de praktijk echter geen probleem te zijn. Als de protocollen voor cyberveiligheid van een bedrijf in orde zijn, zou flexibel werken geen bedreiging voor de veiligheid van gegevens moeten zijn. Een belangrijke bevinding van het onderzoek van Rackspace is het gebrek aan vertrouwen in de cyberveiligheidstools en -procedures van bedrijven. Er is geen reden om huiverig te zijn voor werken op afstand, zolang risicomanagers erop vertrouwen dat ze eventuele zwakke punten in hun gegevensveiligheid kunnen aanwijzen, oplossen en hebben opgenomen in het noodherstelplan van hun bedrijf.
Een flexibele werkcultuur levert vele voordelen op, waaronder de mogelijkheid om de productiviteit van medewerkers te verhogen en talent te behouden. Daarom is het de moeite waard om de zogenaamde spanning tussen gegevensbeveiliging en werken op afstand op te lossen. Volgens de Global Workspace Survey uit 2019 van IWG, het moederbedrijf van Regus, werkt wereldwijd 50% van de werknemers minstens 2,5 dag per week op een externe locatie. Flexibel werken is de nieuwe standaard, waarvoor hetzelfde geldt als voor technologische vooruitgang: er is geen weg terug.
De vraag is dus hoe bedrijven er zeker van kunnen zijn dat ze de juiste maatregelen hebben getroffen om hun cyberveiligheidsrisico’s te beheersen nu flexibel werkende teamleden vanuit verschillende hoeken van de wereld samenwerken.
Het is essentieel om een betrouwbare partner te vinden die goed op de hoogte is van het huidige landschap van cyberveiligheid en de fijne kneepjes van het vak kent. Door het van technische aspect uit te besteden aan vaardige en kundige professionals met kennis over de specifieke risico’s waarmee hun bedrijf in aanraking komt, kunnen risicomanagers erop vertrouwen dat waardevolle bedrijfsgegevens achter slot en grendel worden bewaard. Ongeacht de locatie van hun werknemers.
Regus weet hoe bedrijven hun beleid voor flexibel kunnen combineren met een onfeilbaar noodherstelplan: door organisaties wereldwijd flexibele werkruimtes te bieden en teams te helpen hun doelen te bereiken. En dit zonder afbreuk te doen aan een flexibelere, toekomstgerichte manier van werken.
Door Regus Dynamic en onze partner Pronto Recovery and Rentals in uw recoveryplan op te nemen, kunt u na een inbreuk op de cyberveiligheid waarbij de veilige toegang hebt tot uw netwerk in het gedrang is gekomen, snel weer aan de slag. Zo heeft uw personeel onmiddellijk onlinetoegang, terwijl uw IT-noodherstel bezig is uw netwerk te herstellen.
Meer informatie over hoe Regus uw beveiligingszorgen kan oplossen, vindt u hier